Dünya gazetesi yazarı Ussal Şahbaz, dolara karşı değeri sürekli katlanan dijital para birimi Bitcoin‘le ilgili olarak bir köşe yazısı kaleme aldı.
‘Bitcoin yasaklanmalı mı?’ başlıklı yazısında sözlerine “2020 yılında sattığımız, yani TL’ye yatırdığımız Merkez Bankası rezervlerini Bitcoin’e yatırsaydık Merkez Bankamızın rezervi bugün dolar cinsinden en az beş kat artmış olacaktı. Tabii ki dünyada Bitcoin cinsinden rezerv tutan merkez bankası henüz yok” diye başlayan Şahbaz, şöyle devam etti:
‘Bitcoin bir menkul kıymete benziyor’
Bazı ülkelerde regülatörlerin belli bir sınıfa sokamadıkları inovasyonları toptan yasakladığını belirten Şahbaz, buna örnek olarak Hindistan Merkez Bankası‘nı gösterdi.
Hindistan Merkez Bankası’nın 2018 yılında Bitcoin’i yasakladığını, sonra bu kararın yüksek mahkeme tarafından iptal edildiğini vurgulayan Şahbaz, “Şimdi Hindistan Bitcoini yasaklayan kanuni düzenlemelere hazırlanıyor. Benzer şekilde, Afrika’nın en büyük ekonomisi Nijerya’da geçen hafta Bitcoin borsalarının faaliyetini durdurdu” diye yazdı.
‘Tasarrufları adeta dijital altın gibi Bitcoin’de tutmanız ve SWIFT sistemine bağlı kalmadan kullanmanız mümkün’
Şahbaz, Bitcoin’in her şeyden önce Türkiye gibi tasarruf eksiği olan ülkeler için kolay erişilebilen bir tasarruf aracı olduğunu ifade ederek, “Dahası, eğer Türkiye gibi orta boy ekonomiler perspektifinden bakarsanız, küresel finansal sistem için güvenli bir şekilde var olmanın yollarından biri. Tasarrufları adeta dijital altın gibi Bitcoin’de tutmanız ve SWIFT sistemine (dolayısıyla potansiyel Amerikan yaptırımlarına) bağlı kalmadan kullanmanız mümkün” görüşünü dile getirdi.
“Twitter’ın Amerikan Başkanı’nın hesabını kapatmasında gördüğümüz gibi giderek dijital kodaman şirketlerin tahakkümüne giren uluslararası sistemde hiçbir zaman kapanamayacak bir Bitcoin cüzdanına sahip olmak sadece ekonomik değer açısından değil, ulusal güvenlik açısından da bir nimet” diyen Şahbaz, şunları kaydetti:
‘Bakalım biz hangi safta yer alacağız?’
Dolar | 7,4279 | % 0.99 |
Euro | 9,0012 | % 0.46 |
Sterlin | 10,3490 | % 0.28 |
Bitcoin | 347111,00 | % -5.54 |
Ethereum | 11001.59,00 | % -6.53 |
Çeyrek | 687,00 | % -0,28 |
G. Altın | 420,95 | % 0,60 |
BIST 100 | 1.459,66 | % -1.92 |
Litecoin | 1277.03 | % -9.84 |
B. Cash | 3591.75,00 | % -9.30 |